Allesvoorjekantoor.nl



10 tips voor thuiswerkers

Thuiswerken: de een doet het al jaren, voor de ander is het geheel nieuw. Thuiswerken was al aan populariteit aan het winnen, maar sinds het begin van de Coronacrisis  is het voor heel veel mensen dagelijkse realiteit. De een vindt thuiswerken helemaal geweldig: eindelijk níet ’s ochtends in de auto naar het werk… De ander kan niet wachten om weer naar kantoor te gaan.

Of je nou fan bent van thuiswerken of niet: we zien toch de nodige problemen de kop opsteken nu mensen vaak opeens thuis zitten te werken. Daarom hebben wij 10 tips voor thuiswerkers opgesteld!

1. Begin de thuiswerkdag zoals iedere normale dag

Structuur is belangrijk. Om fris en fruitig aan je werkdag te beginnen, kun je de dag het beste starten zoals je gewend was toen je nog naar kantoor ging. Door de dag te beginnen volgens een vaste routine bereid je je mentaal voor op de werkdag die eraan komt. Wanneer je de keuze maakt om langer te blijven slapen of je niet aan te kleden blijf je al snel in de relaxmodus. Dat bevordert de productiviteit uiteraard niet.

2. Een thuiswerkplek waar je ongestoord kunt werken

Harde muziek, een partner die net bezig is met een Teams-vergadering, spelende kinderen: afleiding verstoort de concentratie, waardoor je minder prettig werkt. We raden aan om een werkplek in te richten in een aparte ruimte, een thuiskantoor op zolderkamer of in de slaapkamer. Het is handig om afspraken te maken met huisgenoten: wanneer mogen ze je storen en wanneer vooral niet? Zorg dat je thuis net zo prettig kunt werken als op kantoor.

3. Plaats de thuiswerkplek haaks ten opzichte van het raam

Ter voorkoming van last van zonlicht zet je een werkplek haaks gepositioneerd ten opzichte van een raam. Zo wordt hinderlijke spiegeling op je beeldscherm voorkomen en wordt hinderlijk contrast tussen het beeldscherm en het licht erachter voorkomen. Lichthinder is belastend voor de ogen en kan leiden tot hoofdpijn. Die problemen kunnen makkelijk voorkomen worden door het bureau een kwartslag te draaien. Kan dat niet in je thuiskantoor? Plaats dan een daglicht bureaulamp op je bureau, deze verkleint het contrast tussen binnen en buiten en voorkomt klachten.

4. Zorg voor een goede werkhouding

De een heeft een professioneel thuiskantoor ingericht, de ander behelpt zich met een keukenstoel aan de keukentafel. Voorkomen is altijd beter dan genezen! Je hebt maar één lichaam, dus is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Zet de laptop op de goede hoogte, creëer een goede zithouding en stel de werkplek voor zover mogelijk goed af. Indien thuiswerken structureel is/wordt, raden wij aan om een zit/sta-bureau als thuiswerkplek aan te schaffen.

5. Varieer regelmatig van houding

De beste houding is de volgende… variëren moet je leren… Het zijn wellicht ietwat afgezaagde kreten, maar ze zijn desondanks zeker waar! Regelmatig van houding variëren is gezond. Het zorgt ervoor dat je niet de hele dag dezelfde spieren en gewrichten belast, je stimuleert de doorbloeding. Bovendien zijn we van origine helemaal niet gemaakt om de hele dag zittend door te brengen (denk maar aan de prehistorie, toen waren we de hele dag bezig met jagen en verzamelen).

Als richtlijn hanteren we de stelling: ieder half uur minstens twee minuten niet zitten. In die tijd kun je koffie halen, de vaatwasser uitruimen, de wasmachine aanzetten óf staand werken! Met een zit/sta-bureau kan je staand en zittend werken afwisselen. Hierdoor ben je niet genoodzaakt om de hele dag zittend te werken. Dat is wel zo gezond én handig!

6. Zet je beeldscherm op de juiste hoogte

Een te laag scherm stimuleert een voorovergebogen, ronde zithouding. Dat zorgt op zijn beurt al snel voor nekpijn, rugpijn en hoofdpijn. Een te hoog scherm daarentegen zorgt voor een geforceerde houding, waarbij je de nek overstrekt. Wat is dan de juiste hoogte?

We hanteren als stelregel dat de bovenzijde van het scherm op ooghoogte moet staan. Werk je met een laptop zonder losse monitor? Gebruik dan een laptopstandaard om het scherm op de juiste hoogte te brengen. Zo stimuleer je jezelf tot het aannemen van een rechtop zittende houding. Immers: het hoofd volgt de ogen.

7. Werk je met een laptop? Gebruik dan ook een los toetsenbord en een muis

Om het scherm op de juiste hoogte te brengen is een laptopstandaard nodig. Typen en muizen op een laptop die op een laptopstandaard is geplaatst is onverstandig. Het zorgt voor een onnatuurlijke, geforceerde positie van de polsen en het zorgt al snel voor klachten zoals RSI of KANS-klachten. Daarom: combineer een laptop altijd met een laptopstandaard, los toetsenbord en losse muis. Ook vanuit de Arbowet is dit een harde eis.

8. Plan je dag goed in

Een duidelijke planning zorgt ervoor dat je doelgericht en met focus je werk kunt doen. Neem in je planning ook voldoende tijd voor pauzes en onderbrekingen.  Na een uur beeldschermwerk kun je beter even weggaan van de monitor en iets anders gaan doen. Pauzes zijn belangrijk! Uren aan een stuk doorwerken vermindert de productiviteit.

9. Begin met de vervelendste taak

Niets is zo vervelend als de hele dag tegen een klus aanhikken. De taak wordt van de ochtend naar de middag verplaatst, van de middag tot het eind van de werkdag… Doe je die vervelende taak eerst, dan ben je ervan af.

10. Houd op afstand contact met collega’s

Thuiswerken hoeft niet perse te betekenen dat je individueel moet werken. Je bent en blijft een team. Alleen ben je sneller, samen kom je verder. Het gegeven dat je niet fysiek dicht bij je collega’s bent, wil nog niet zeggen dat je geen contact meer kunt onderhouden. In tegendeel! Ook op afstand is samenwerken goed te doen.